Før du køber en hund er der mange ting du skal overveje først.

 

Hvorfor købe hund med Dansk Kennel Klub (DKK) stambog:

Dansk Kennel Klub (DKK) har et sæt regler og anbefalinger, som alle opdrættere i DKK skal følge og leve op til. Derudover modtager alle opdrættere besøg af DKK's kennekontakter, som gennemgår forhold og faciliteter, inden man kan blive godkendt til at få kennelmærke under DKK.

"Jeg skal ikke udstille, så jeg har ikke brug for en stambog"

En stambog er vigtig selvom hunden ikke bruges til avl og udstilling. En DKK-stambog er din garanti for at din nye hund ikke er et produkt af massiv indavl, og at hundens mor f.eks. er mindst 2 år gammel før dens første kuld hvalpe. Nogle tæver får deres første løbetid allerede når de er 7-8 måneder. I den alder er en tæve langt fra moden til at få hvalpe. Det er også din garanti for, at din hunds mor ikke får hvalpe i hver eneste løbetid. Ved DKK må en tæve højest få  hvalpe ved 2 løbetider i træk, derefter skal den have pause, og så må hun højest få 4-5 kuld i sin levetid.

Stambogen er også din garanti for, at opdrætteren har lagt et stort stykke arbejde i, at finde de helt rigtige forældre til din hvalp. Der bliver blandt andet lagt vægt på at hundene er racetypiske (d.v.s. at de ser ud som en beagle bør), temperament, sundhed, og at hundene ikke er for tæt relaterede.

Hundens 10 bønner:

 • Mit liv varer kun 10-15 år. Enhver adskillelse fra dig gør mig ked af det. Tænk på det FØR du køber mig.
 • Giv mig tid til at forstå, hvad du forlanger af mig.
 • Gør mig tillidsfuld. Det betyder alt for mig.
 • Vær ikke vred på mig ret længe af gangen og spær mig ikke inde som straf.
 • Glem ikke, at du har dit arbejde, dine fornøjelser, dine venner - jeg har kun dig.
 • Tal med mig. Selv om jeg ikke forstår dine ord, forstår jeg dit tonefald og kan glæde mig over dette.
 • Tænk på, at jeg aldrig glemmer, hvordan man er imod mig.
 • Når du irriteres over mig, så forestil dig, at jeg måske har ondt i maven har ligget for længe i solen, er træt eller måske bare ked af det.
 • Tag dig godt af mig når jeg bliver gammel - det bliver du også en dag.
 • Bliv hos mig, når jeg har det svært, så bliver alting lettere.
  af: Gunnar Knudsen-Dyrenes Beskyttelse-Hedensted v/Vejle

Økonomi:

Du skal først overveje om du har råd til en hund. En hund koster mere end bare købsprisen. En hund med stambog er som regel lidt dyrere end en hund uden, men samlet set er forskellen ubetydelig lille når alle udgifterne til en hund i hele dens levetid regnes med. En hund har brug for mad hver dag hele livet. Derudover skal du regne med dyrelægebesøg, forsikring, udgifter til træning, pasning når du er på ferie, hundetæpper, legetøj, kurv og meget mere.

Tid:

Husk på at en hund ikke bare er noget der pynter foran pejsen derhjemme, men at den kræver meget tid af dig - Hver dag! Den har bl.a. behov for daglige gåture, aktivering, træning, pelspleje, og leg. Har du et job hvor du har lange arbejdsdage og overarbejde, kan det være svært at give en hund det den har behov for og fortjener. 

Valg af race:

Brug god tid på at sætte dig ind i hvilken race der passer til dig og din livsstil. Læs nogle bøger og/eller læs på internettet. (Husk dog på at det ikke er alt der står på nettet der er sandt). Vi kan varmt anbefale dig at deltage i Dansk Kennel Klubs arrangement "Før du køber hund - kursus".

DKK-uddannet opdrætterDKKBeKbcdlogo

 

 

Copyright © 2015. All Rights Reserved. Kennel Symposion